Varför man ska undvika hamstrar från djuraffärer
Här kommer en otroligt bra och lärotik artikel.
Djuraffärshamstrar
Först och främst, vi är inte emot hamstrarna i sig, de kan bli underbara, söta sällskapsdjur som förgyller livet för familjen. Det är allt runt omkring som är det negativa.
Grossistavel
De flesta djuraffärer tar in sina hamstrar från grossister i utlandet. Hamstrarna transporteras till Sverige som mycket unga. Hos grossiterna föds djuren upp i små burar och väldigt opersonligt. Det viktiga är färg och att de får många ungar.
Djuren är som vilken handelsvara som helst, det viktiga är att de säljer bra så att man får så mycket pengar som möjligt.
Uppfödningen
I aveln tas hänsyn stor hänsyn till färg, ovanliga och söta färger säljer bättre (man hittar även på söta namn som är lätta att känna igen, pandahamster om svart bandad, dalmatinerhamster om polywhite eller angora om långhår). Rödögda djur vill man inte ha, de säljer inte bra.
Temperament
Temperamentet tas inte stor hänsyn till. Guldhamstrar är de djur som oftast orsakar skador hos djuraffärspersonal, de bits helt enkelt. Seriösa uppfödare avlar mot trevliga djur som tycker om människor och inte bits, men det prioriteras inte hos grossistuppfödare. Man kan ha tur och få en snäll och go grossisthamster, men man ska inte räkna med det.
Ärftliga defekter och sjukdomar
Guldhamstrar har några ärftliga defekter, som till exempel kroksvans som kan orsaka stort lidande för djuren, med ett grossistuppfött djur har man ingen aning om vad som finns bakåt i stammen. Det finns även sjukdomen wet tail som har dödat många hamstrar från djuraffär.
Papova
Papova är en allvarlig sjukdom på guldhamster, den är väldigt smittsam och hamstern kan vara smittbärare utan att få symptom själv. Den kommer ofta till Sverige via djuraffärsdjur, medan alla seriösa som håller på med guldhamster gör allt för att hindra smittspridningen och för att vi inte ska ha sjukdomen i Sverige. På SHF:s utställningar har vi 8.5 månads karantän på djuraffärsdjur för att inte få in smittan bland våra djur. Läs mer om papova på SHF:s hemsida.
I djuraffären
i djuraffären har djuren inte alltid det så bra, det finns exempel på för små burar och guldhamstrar som gått ihop långt efter de fyllt 8 veckor (olagligt, de kan döda varandra).
Avlivning
Det vanliga är att när en hamster blivit så gammal att man inte tror att den kan säljas (ofta runt 8 veckors ålder redan), då avlivas den antingen i djuraffären, eller skickas tillbaka till grossisten för avlivning.
Försäljningen
I djuraffärer tar man inte hänsyn till hur bra hem hamstern kommer få, man säljer till vem som helst, även ofta till ungdomar som inte har förälder med sig.
Djuraffärer som inte tar in från grossister
Vissa djuraffärer tar inte in hamstrar från grossister, utan från privata större eller mindre uppfödare i Sverige. Det är naturligtvis bättre, men det finns fortfarande papovarisk (det kan ha funnits smittade hamstrar från utlandet i burarna tidigare) och hänsyn tas fortfarande inte till hur bra hem hamstern kommer att få.
Farliga tillbehör
Djuraffärer rekommenderar även ofta tillbehör som faktiskt kan vara skadliga. Hamstervadd som hamstern kan fastna i och skada sig på, små plasthus som dels är olagliga, dels är farliga eftersom hamstern kan kvävas i dem, hjul som kan vara så små att de skadar ryggen i dem, eller som har galler som hamstern kan fastna med tassarna i, saltstenar som kan skada hamstrarnas njurar mm.
Allt detta är sådant man stödjer när man köper en djuraffärshamster som kommer från en grossist. Visst, man räddar ett djur som kunde fått det mycket sämre än att flytta hem till just dig, men när hamstrarna tar slut i affären så beställer man bara in några nya, som med vilken affärsvara som helst. Man ger pengar till den här verksamheten, att djur avlas med pengar som största mål, utan kärlek och utan tanke på att avla fram så bra sällskapsdjur som möjligt.
Snälla, tänk en gång till innan du köper hamster från djuraffär! Här finns SHF:s lista på uppfödare inom registrerade i föreningen. Det finns även fler seriösa uppfödare som inte är registrerade i SHF, här på hamster.ifokus.se kan du hitta många av dem.
Min dröm är att det ska bli förbjudet att sälja djur i djuraffärer, det skulle förbättra hamstrarnas situation i Sverige enormt mycket.
Skriven av: Louise Lojs Eriksson